Muffinki czyli małe babeczki, które można przygotować na tysiąc różnych sposobów. W tym właśnie tkwi ich niezwykłość. Bazą jest ciasto podstawowe, które niezwykle ławo jest przygotować.
Potrzebujemy jedynie dwóch misek – w jednej będziemy mieszać składniki suche, a w drugiej mokre.
Na składniki suche składają się:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- cukier wanilinowy
Jeżeli chodzi o składniki mokre, to przygotować należy:
- 150 gram rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
Po wymieszaniu składników należy połączyć mokre z suchymi. W ten sposób otrzymamy ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Do niego można dodać według uznania: maliny, jagody, pokrojoną czekoladę białą, mleczną lub gorzką, banany, kakao, otartą skórkę z cytryny lub inny ulubiony dodatek. Nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń!
W blaszce przeznaczonej do wypieku muffinek umieszczamy papilotki, które wypełniamy gotowym ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°.