Uczniowie klas ósmych odbyli niezwykłą lekcję geografii dowiadując się ciekawych i praktycznych informacji na temat ryżu. Azjatycki zestaw obiadowy składa się składa się miseczki białego ryżu, zupy oraz pozostałej części posiłku z kawałkami mięsa, grzybów, warzyw czy ryby. Oto niektóre zasady, których trzeba się znać kosztując pałeczkami kuchni azjatyckiej.
„Nie ma ściśle określonych zasad dotyczących tego w jakiej kolejności należy spożywać poszczególne dania. Istotne jednak jest to, by miskę ryżu trzymać na wysokości serca, a nie podbródka. Ryż trzymać się powinno w lewej ręce, kciukiem podtrzymując ściankę boczną, a pozostałymi palcami dotykając dno naczynia. Pozostałe elementy posiłku bierze się z oddzielnego talerzyka, następnie wkłada je do miski z ryżem, tak by do ust włożyć kęs składający się z ryżu i dodatku. Pomiędzy kolejnymi kęsami można wypić łyk zupy. Jeśli to zupa stanowi główne danie, najpierw pałeczkami jemy wszystkie dodatki typu mięso, warzywa i makaron, po czym wypijamy bulion. Nieodłącznym elementem posiłku w japońskim domu jest zakończenie konsumpcji świeżo parzoną zieloną herbatą. Po posiłku złączamy pałeczki ze sobą i kładziemy je na miseczce ostrą stroną w lewo. To znak, że zakończyliśmy jedzenie i nie będziemy już kontynuować”.
źródło: https://goko.com.pl/kultura-jedzenia-w-japonii/