Menu Zamknij

Z cyklu Spotkania z rodzicami – klasa 2B

We wtorek 12.10 dzięki uprzejmości mamy Wiktorii mieliśmy możliwość zdobyć garść wiedzy dotyczącej produktów zbożowych, glutenu czy układu pokarmowego.  Uczniowie mieli okazję zobaczyć, że produkty zbożowe powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, prosa czy gryki oraz są jednym z najpowszechniejszych pokarmów człowieka od naturalnych nieprzetworzonych kaszek, płatków, chlebów, kasz itd. Dowiedzieli się, że stanowią paliwo dla organizmu człowieka, oraz że są źródłem magnezu, cynku, żelaza i witamin z grupy B. Dzieci poznały różnice między mąka oczyszczona a razową. Przesiewały tę drugą uzyskując wartościowe otręby. Uczniowie zobaczyli czym jest gluten. Po dodaniu wody do mąki połączyliśmy białka tworzące gluten. Następnie pod bieżącą wodą na sitku wypukaliśmy mleczko skrobiowe, uzyskując lepki, ciągnący glut, który był tajemniczym glutenem. Maluchy dowiedziały się kto na gluten musi uważać i jakie zboża bezglutenowe mu nie szkodzą. Na koniec dzieciaczki poznały elementy przewodu pokarmowego człowieka.

Niemiernie dziękujemy za niesamowitą lekcję p. Jolancie Mikołajczak😊