We wtorek 4 kwietnia w klasie 2b pojawili się wyjątkowi goście-rodzice Oliwiera. Państwo Kleiber z życzliwości i dobrości serca przygotowali dla klasy profesjonalne warsztaty czekoladowe z okazji zbliżającego się Dnia Czekolady, który przypada na 12 kwietnia. Na początek pan Michał, nasz mistrz cukiernictwa przedstawił w klasie krótką historię czekolady. Dowiedzieliśmy się, kiedy wyprodukowano pierwszą czekoladę, skąd pochodzi czekolada i jak powstaje. Wiemy już doskonale jak wygląda uprawa kakao, które jest głównym składnikiem czekolady. Po wysłuchaniu tych ciekawostek wszyscy uczniowie wraz z wychowawcą zamienili się w prawdziwych cukierników. Zwrócono szczególną uwagę na zasady higieny, które obowiązują podczas pracy. W szkolnej kuchni uczniowie własnoręcznie wykonali czekoladowe lizaki, które każdy według swego pomysłu ozdobił różnymi odmianami czekoladowych posypek. Ale to nie koniec.. W drugiej kolejności ćwiczyliśmy nasze rączki i zrobiliśmy przepyszne trufle. Każdy zapakował swoje dzieła do torebeczek i mógł zrobić niespodziankę swoim najbliższym. Nie obyło się bez degustacji różnych czekoladek. Według uczniów to była najsłodsza lekcja na świecie. Bardzo serdecznie dziękujemy państwu Kleiber za zaangażowanie i poświęcenie swego czasu dla dobra i ku radości wszystkich dzieci.
Najsłodsza lekcja w klasie 2b – warsztaty czekoladowe
